Skip to main content

6 Adımda Inbound Pazarlama

14 Haziran, 2022

Kime ne sattığınız şirketinizin Inbound pazarlama yapıp yapmayacağını belirler.

Eğer müşteriler sizin markanızı satın alırken düşünüp, değerlendirip, kıyaslama yapıyorsa ve bu satın almaya dikkate değer bir bedel ödüyorsa mutlaka Inbound pazarlama yapmanız gerekir.

Tüketicilere günlük gıda ürünleri satan bir markanın Inbound pazarlama yapması gerekmez ama aynı tüketicilere sağlık ürünleri satan bir markanın Inbound pazarlama yapması çok yerinde olur.

B2B iş yapan şirketlerin ise mutlaka Inbound pazarlama yapması gerekir çünkü bu şirketlerin müşterileri hem ince eleyip sık dokuyarak satın alma yaparlar hem de satın aldıkları ürün ve hizmetlere hatırı sayılır paralar öderler.

inbound-pazarlama

Peki Inbound pazarlama nasıl yapılır? 

  1. Web Sitenizi Pazarlama Faaliyetlerinin Merkezi Yapın

Web siteniz pazarlama faaliyetinizin kalbidir. Güzel bir siteniz olması elbette iyidir ama tasarımdan daha önemlisi web sitenizin;

  • Teknik alt yapısı iyi bir sunucuda barınması,
  • Hızlı açılması,
  • Mobil cihazlara uyumlu olması,
  • Kullanıcı dostu olması yani iyi bir deneyim yaşatması,
  • Arama motorlarına uyumlu olması,
  • Aylık satış hedeflerinizi karşılayacak kadar ziyaretçi çekmesi gerekir. 

2. Web Sitenizi Nitelikli İçerikle Donatın

Web sitenizi yukarıdaki şartlara uygun yapılandırdıktan sonra sitenizi ziyaret edecek insanların kimler olabileceğini düşünün. Bu insanları 2, 3 veya 4 gruba ayırın ve her birini bir persona ile tanımlayın. Bu personalar sizin tipik müşterilerinizdir. Onların hangi hedefe ulaşmak istediklerini ve satın alma yaparken hangi endişeleri yaşadıklarını irdeleyin; satın alma kararı verene kadar hangi aşamaları kat ettiklerini gözünüzde canlandırın. Yani müşterilerinizin satın alma yolculuğu haritasını çıkarın. Sitenize koyacağınız bütün içeriği bu personaların bu ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde hazırlayın. 

Web sitenize koyacağınız içerik ne kadar nitelikli olursa o kadar çok sayıda ve hedeflediğiniz özelliklerde ziyaretçi çekersiniz. Bunun için;

  • Markanızın vaadini netleştirin yani insanlara ne sunduğunuzu berrak bir şekilde ifade edin. Bütün içeriğinizin marka vaadinizle uyumlu olmasını sağlayın. Ayrıca bu içeriğin Google’un istediği şartları taşımasını sağlayın. Teknik deyimle arama motoru optimizasyonu çalışması (SEO) yapın.
  • Bu içerikleri oluştururken birinci hedefiniz ziyaretçileri yani personaları eğitmek olsun. Kendinizden ve şirketinizden fazla bahsetmeyin. Geçmiş başarılarınızı anlatma telaşına düşmeyin. Bu bilgiler elbette gereklidir ama kimse sizin sitenize sizi merak ettiği için girmez. İnsanlar web sitelerine kendi ihtiyaçlarını en iyi çözecek markaları bulmak için girerler. Hedefiniz her zaman ziyaretçileri bilgilendirmek, onları eğitmek ve onların satın alma kararlarını kolaylaştırmak olsun.  
  • Bu içerikleri hangi şekilde ve hangi yolla vereceğinizi kararlaştırın.
    • Ürün ve hizmetlerinizi anlatın,
    • Blog yazın,
    • İnfografikler hazırlayın, 
    • Videolar yayınlayın,  
  • Bu içerikleri hangi zaman planında sunacağınızı kararlaştırın. İyi bir içerik stratejisinin en önemli unsurlarından birinin düzenli içerik yayınlamak olduğunu hiç aklınızdan çıkarmayın.

3. Sosyal Medyayı Kullanın

  • Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, LinkedIn gibi sosyal medya platformları sizin web sitenizdeki içerikleri daha çok insana yayacağınız kanallardır. Bu kanallardan hangilerinin sizin sektörünüze uygun olduğuna karar verin ve içeriklerinizi bu kanallarda yayınlayın. 
  • Ayrıca bu sosyal mecralarda rakiplerinizin faaliyetlerini izleyin ve içerik planınızı bu bilgilere göre gözden geçirin. 
  • Bu platformların teknolojisi, insanların sizin markanızla etkileşim kurmasına imkân verir. Ama bunları yapan insan sayısı pek azdır çünkü insanlar bu platformlara markalarla etkileşim kurmak için girmezler. Akıllarında sizin markanız değil, kendi yapmak istedikleri vardır. Bu nedenle bu mecraları onlara ulaşmak için yani kendi markanızın vaadini anlatmak için kullanın. Onlarla etkileşim kurmak için değil. 

4. Ziyaretçileri Müşteriye Dönüştürün

  • İnsanlarla etkileşim kuracağınız yer kendi web sitenizdir. Sitenizi ziyaret edenlerin ihtiyaç duydukları içerikleri kendi bilgisayarlarına indirmelerini kolaylaştırın. Bunun için elektronik kitaplar, eğitim videoları hazırlayın. Bu insanlarla izleyen dönemde ilişki kurun, onlara bilgilendirme e-postaları gönderin.
  • Ziyaretçileri tanımak, onlara kişisel bilgiler sunmak ve onları izleyip müşteriye dönüştürmek için sitenize pazarlama otomasyon sistemi kurun. Onları bilgiyle besleyerek sizin ürün ve hizmetlerinizi satın almalarını sağlayın. 
  • Otomasyon sistemiyle toplayacağınız bilgileri bir veri tabanında depolayın. Her bölümün her yöneticinin bu veri tabanı üzerinden karar vermesini sağlayın.

5. Dijital Reklam Yapın

  • Oluşturduğunuz içerik web sitenizin trafiğini organik olarak artıracaktır ancak bu zaman alan bir süreçtir. Web sitenize kısa dönemde ziyaretçi çekmek için Google’da sizin marka vaadinizi ifade eden anahtar kelimelere reklam verin. 
  • Benzer şekilde sosyal medya platformlarında daha çok insana erişmek için de reklam vermeyi dikkate alın. 

6. Pazarlama Faaliyetlerinizin Etkisini Ölçün

  • Dijital pazarlama yapmaya başlamadan önce kendinize hedefler koyun. Web sitenize ne kadar ziyaretçi çekeceğinizi, bunlar arasından ne kadarını hangi zaman diliminde müşteriye dönüştüreceğinizi belirleyin. Elde ettiğiniz sonuçları bu hedeflerle kıyaslayın ve hedefinize ulaşmak için eylem planınızda gerekli değişiklikleri yapın.

Evet, 6 maddede anlattığım bu adımların hepsini Inbound pazarlama yöntemi ve bu işleri yapan bir yazılımla hayata geçirebilirsiniz.

Bir şirketin dijital dönüşümünün en önemli unsuru pazarlama ve satış fonksiyonlarının dijital dönüşümüdür. Eğer sattığınız ürün veya hizmetler dijital pazarlama yapmayı gerekli kılıyorsa, sizin şirketinizin pazarlama fonksiyonu da er ya da geç dijitalleşmek ve Inbound pazarlama yaklaşımını kullanmak zorunda.

Bundan kaçış yok. Rekabetten geri kalmamak için ne kadar erken başlarsanız o kadar isabetli bir karar vermiş olursunuz.

Inbound Pazarlama ile ilgili ayrıntılı bilgiye Fikirhane web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Konuyla İlgili Makale ve Linkler

  1. Why Digital Marketing should Lead Your Digital Transformation
  2. So what is the role of marketing in digital transformation? CMO’s, step up and get in the trenches
  3. How Is Digital Transformation Changing Marketing?
  4. The Who, What, Why, & How of Digital Marketing
  5. The Importance of Digital Marketing: Top 10 Reasons You Need It
  6. History of Inbound Marketing
  7. Inbound marketing
  8. What Are the Best Industries for Inbound Marketing
  9. Is inbound marketing right for my business?
  10. Building a Better B2B Demand Center
Konuyla İlgili Kitap Önerileri

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir