B2B pazarlama yapıyorsanız,
- Sattığınız ürün veya hizmetin bedeli yüksek olduğu için,
- Müşterileriniz satın alma kararı vermeden önce sizin ve rakiplerinizin vaatlerini ince eleyip sık dokudukları için,
- Bu karara şirketin içinden ve dışından birçok kişi dahil olduğu için,
- Karar vericilerin hepsi birçok web sitesine girip araştırma yaptığı için,
- Google aramalarında müşterilerin karşısına ilk sıralarda çıkmak şart olduğu için,
- Web sitenizi ziyaret edenleri müşteriye dönüştürmenin yolu onları bilgilendirmeden geçtiği için,
- Bu ziyaretçileri tanımlamak, onlara kişisel bilgiler sunmak; ilerleyen zamanlarda tekrar geldiklerinde onları tanımak ve başlattığınız ilişkiyi kaldığı yerden devam ettirmek için,
- Yaptığınız işin doğası gereği müşterilerle kurduğunuz ilişki, satış sonrasında da hizmet vermeyi gerekli kıldığı için,
- Edindiğiniz müşterileri memnun ederek onlara ilerleyen dönemlerde de satış yapmayı ve onları elde tutmayı hedeflediğiniz için,
- Potansiyel müşterilerinizin az sayıda ve farklı bölgelere hatta ülkelere dağılmış olmasından ötürü onlara kitlesel reklam yapma imkanından yoksun olduğunuz için,
Dijital pazarlama dönüşümünü gerçekleştirmeniz gerekir.
Bugün karlı bir şekilde büyüyen B2B şirketlerin hepsi dijital dönüşümü gerçekleştirmiş şirketler. Her yıl büyüyerek karlarını artıran bu B2B şirketlerin ortak özellikleri şunlar:
- Müşteri davranışlarının değiştiğinin farkındalar
Artık B2B satın alma yapan müşteriler internetten araştırma yaparak karar veriyorlar. Uzmanların bloglarını, YouTube videolarını, sosyal medya ve kıyaslama sitelerini, müşteri yorumlarını inceledikten sonra satın alma yapacakları şirketin satıcısıyla -en son aşamada- karşı karşıya gelmek istiyorlar. Artık bu dönemde kapı kapı dolaşıp satmak ya da sadece fuarlara katılarak müşteri bulmak yeterli değil.
- İnsancıl bir tutum içindeler ve bilgi vermede çok cömertler
Bu şirketler, web sitelerine gelen ziyaretçilerin bütün sorularını cevaplayıp, bütün endişelerine çözüm sunuyorlar. Çünkü bugünün müşterisi, ürün veya hizmetin kendisine “itilmesini” değil, ihtiyacı olan markayı kendisi keşfetmek istiyor.
- Müşterilerini tanıyor ve onlara kişisel hizmet veriyorlar
Bu şirketlerin hepsi pazarlama yazılımları kullanarak kendi web sitelerine giren müşteri adaylarını tanımlayabiliyorlar. Onların ne aradıklarını, ihtiyaçlarının ne olduğunu, siteyi kaç kere ziyaret ettiklerini, her ziyaretlerinde hangi sayfalarda hangi içerikleri incelediklerini kayıt altına alıyorlar.
- Satış ve pazarlama departmanlarını bilgi teknolojileri departmanına dönüştürüyorlar
Bu şirketlerin hepsi kullandıkları pazarlama ve satış yazılımları sayesinde müşteri adaylarına ihtiyaç duydukları bilgi ve önerileri sunabiliyor ve her birinin ihtiyacına özel bilgi verebiliyorlar. Müşteri adayları da hayatlarını kolaylaştıran bu makalardan başka bir markaya gitme, çözümü başka yerde arama ihtiyacı duymuyorlar.
- İletişimde bütünlük ve tutarlılık sağlıyorlar
Bu şirketler, kullandıkları yazılımlar sayesine marka iletişimlerini, etkinlik iletişimlerini, sosyal medya iletişimlerini tutarlılık içinde bir bütün olarak yönetiyorlar. Markanın web sitesine girenleri, sosyal medya sitelerini takip edenleri her platformda markanın aynı tondaki içeriğiyle karşılaşıyorlar.
Pazarlamada dijital dönüşüm, B2B pazarlama yapan şirketlerin önünde bulunmaz bir fırsat. Ama aynı zamanda da bir tehdit; çünkü bu dönüşümü yapmak için kısıtlı zamanları var. Eğer bu dönüşümü yapmazlarsa rakipleri onları geçecek.
Konuyla İlgili Makale ve Linkler
- How Is Digital Transformation Changing Marketing?
- The Importance of Digital Marketing: Top 10 Reasons You Need It
- What Are the Best Industries for Inbound Marketing
- How Digital Leaders Are Transforming B2B Marketing
- Why Digital Marketing should Lead Your Digital Transformation
- Inbound Marketing Nedir, Hangi Şirketler Kullanır?
- Mükemmel Ürün, Rekabetçi Fiyat, Sıfır Karlılık Tuzağından Kurtulmanın Yolları
- Endüstriyel Şirketlerin Dijitalleşme Fırsatı
- Markalar Dijital Dünyada Ne Yapmalı?
Bir yanıt yazın