Bugün dünyanın en işlek alışveriş caddesi Google. Çoğunluk Google’a girmeden ürün veya hizmet satın almıyor. Fiziki bir mağazadan alışveriş yapmadan önce de insanlar Google’a girip araştırma yapıyorlar. Bugün artık bütün satın alma yolculuklarının başladığı (bazen de bittiği) yer Google.
Sadece bireyler değil, B2B şirketler de satın alma yolculuklarına Google’dan başlıyorlar. Büyük şirketlerin satın alma departmanlarının en çok yararlandıkları kaynak Google aramaları.
Markalı Arama (Bilinirlik)
Eğer markanız hedef kitlenizin ezbere bildiği, hep akıllarında olduğu bir markaysa; sizin sattığınız ürün veya hizmetlere ihtiyaç duyduklarında insanlar Google penceresine sizin markanızı yazarlar ve sizin siteniz onların karşısına çıkar. Bu kadar bilinir bir şirket olmuşsanız işin çoğunu halletmişsiniz demektir.
Bulunurluk
Ama potansiyel müşterilerin çoğu bir ürün veya hizmete ihtiyaç duydukları zaman Google penceresine o ürün kategorisindeki bir markayı yazmazlar. Genellikle satın almak istedikleri ürünün veya hizmetin adını yazarlar. Google da, bu sorgulamayı yapan insanların karşısına “en iyi seçenekleri” listeler. Bu liste çok uzun bir listedir. Google arama yapanların karşısına sayfalarca seçenek çıkartır ama ilk sayfada yani ilk 10 sırada olmak çok değerlidir; çünkü hemen hiç kimse ikinci, üçüncü sayfalara bakmaz. İlk sayfada karşısına çıkan seçeneklerden bir ikisini inceler ve satın alma kararını verir.
Google’un arama sonuç sayfalarında bir markanın ilk sıralarda yer alması, o markanın dijital dünyada bulunur olması demektir. Yüksek bulunurluğa sahip markalar, tıpkı bilinir markalar gibi olağanüstü bir avantaja sahip olurlar. Çünkü insanlar bildikleri ve buldukları markalardan satın alırlar. İnsanların akıllarına gelmeyen ve satın almaya niyetlendikleri zaman karşılarına çıkmayan markaların satış yapma imkanı yoktur. Pazarlama kanunlarına göre bir markayı büyütmek ancak ve ancak o markanın bilinir ve bulunur olmasını sağlamakla mümkündür.
SEO Çalışması Nedir?
Dijital dünyada bulunur olmak için her markanın SEO çalışması yapması gerekir. SEO, İngilizce “Search Engine Optimization” demektir; arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. Markalar Google arama sonuçlarında üst sıralara çıkmak için SEO çalışması yaparlar çünkü bu çabayı göstermeyen markalar kendiliklerinden üst sıralara çıkamaz; bulunur olamazlar.
SEO çalışmasını başarıyla yapan markalar, Google sonuç sayfalarında üst sıralara çıkar ve görünürlükleri artar.
Arama Motorları Nasıl Çalışır?
Google gibi arama motorlarının amacı kullanıcıların aradıkları bilgiyi, en doğru ve en kapsamlı sunan web sitelerini onların karşılarına çıkartmaktır. Google bir kullanıcının aradığı kelimeyi “anahtar kelime” olarak algılar ve bu anahtar kelimeyi en iyi işleyen, bu konuda yetkinlik sahibi (otorite) olarak algıladığı web sitelerini en üst sıralara çıkarır.
Bunu yapabilmek için Google dünyadaki bütün web sitelerini belirli aralıklarla tarar ve anahtar kelimelere göre endeksler. Söz konusu anahtar kelimeyi en iyi ve en kapsamlı işleyen web sitelerini kullanıcıların karşısına en üst sıralarda çıkarır.
Google’un amacı kullanıcısına en iyi hizmeti vermek ve onu Google dünyasının içinde tutmaktır. Eğer bu hizmeti hakkıyla yapmazsa kullanıcılar Google yerine başka arama motorlarına başvururlar ve Google bu insanları kaybettiği ölçüde reklam geliri kaybeder.
Google anahtar kelimeler ile web sitelerini eşleştirmeyi yapabilmek için arama algoritmaları adı verilen gelişmiş yazılımlar kullanır. Bu algoritmaların ayrıntılarını gizli tutsa da, Google’un web sitelerini sıralarken hangi mantığı kullandığını ve hangi faktörleri dikkate aldığını bu konunun uzmanları bilir. Bu faktörler başarılı bir SEO stratejisinin temel adımlarıdır.
Başarılı Bir SEO Stratejisinin Dört Temel Adımı
1. Teknik Altyapı
Google sizin internet sitenizin içindeki “anahtar kelimeleri” tarar ve hafızasına alır. SEO çalışmalarına başlarken yapmanız gereken ilk iş, faaliyet gösterdiğiniz alanda insanların hangi “anahtar kelimeleri” kullanarak arama yaptığını araştırmak ve bu kelimelerin sizin internet sitenizde mevcut olmasını sağlamaktır. Eğer sunduğunuz içerikler, en çok aranan kelimeleri barındırmıyorsa Google’un arama sonuçları sayfalarında yer almanız mümkün değildir. Google ayrıca internet sitenizin ne kadar hızlı açıldığı, içinde ölü bağlantılar olup olmadığı, site haritasının ve dosyalarının listelenip listelenmediği gibi bir dizi teknik parametreleri de dikkate alır ve bu parametrelerdeki performansınıza göre puanlama yapar.
2. İçerik
İçerik, insanların arama yaparken ulaşmaya çalıştığı sonuçtur. Ne kadar çok içerik yayınlarsanız, arama görünürlüğünü arttırmak için şansınız o kadar yüksek olur. Google bir siteyi arama sonucu sayfalarında hangi sıraya yerleştireceğini, yayınladığınız içeriğin niteliğine ve niceliğine bakarak karar verir. Google önce içeriğin konusunu belirler, sonra sayfa uzunluğu veya yapısı gibi unsurları analiz ederek içeriği puanlar. En yüksek puan alan içerikleri olan web sitelerini en üst sıralara çıkartır.
İçerik konusunda Google’un dikkate aldığı pek çok parametre vardır. Bunlar “sayfa başlığı”, “sayfanın web adresi (url)”, “H1, H2, H3 başlıkları”, “içeriğin ilk 100 kelimesi”, “meta etiketler”, “resim dosyası etiketleri” gibi pek çok parametreyi dikkate alarak değerlendirme yapar.
Google kullandığı algoritmayı sürekli geliştirir ve günceller. Son yıllarda kullandığı algoritmalar artık sadece anahtar kelimeleri dikkate almıyor; web sitelerinin yayınladıkları içeriği bir bütün olarak ne kadar ayrıntılı ve kaliteli ele aldıklarını değerlendiriyor. Google algoritmaları sürekli gelişiyor ve kullanıcıların karşısına konuyu en iyi bilen. en iyi inceleyen, en güncel bilgiyi sunan web sitelerini çıkarmak için yenileniyor. Dolayısıyla hangi alanda faaliyet gösterirseniz gösterin, açılış sayfalarınızı, ürün ve hizmet sayfalarınızı, blog yazılarınızı “konuyu etraflıca inceleyen” tarzda yazmaya özen göstermeniz gerekiyor. Google içeriklerini oluştururken elbette yapay zekadan yardım alabilirsiniz ama işi tamamen yapay zekaya teslim ederseniz Google bunu fark eder ve sıralamada geriye düşersiniz. Her teknoloji gibi yapay zeka teknolojisinin size sağlayacağı fayda onu nasıl kullandığınıza bağlıdır. Doğru kullanırsanız çok fayda sağlayabilirsiniz.
3. Bağlantılar
Bir sitedeki yazılar ne kadar çok iç ve dış bağlantılar (link) içerirse, o site Google için o kadar güvenilirdir. Google, bu bağlantıların miktarını ve kalitesini bir web sitesinin yetkinliğinin bir işareti olarak kullanır. Düşük kaliteli veya şüpheli bağlantılar sıralamanızı düşürebilir. Eğer sizin web sitenize konusunda otorite olan bir başka web sitesi link veriyorsa ve bu sitenin yüksek bir popülaritesi varsa Google sizin web sitenizi yukarı sıralarda listeler.
4. Değerlendirin ve Analiz
Çabalarınızınızın sonuçlarını düzenli takip etmeniz gerekir. SEO alanındaki performansınızı ölçmek için
- Sitenizin organik trafik artışını,
- Anahtar kelimelerdeki sıralamanızı,
- Kullanıcıların sitede geçirdikleri ortalama süre ve hemen çıkma (bounce rate) oranlarını,
- Organik trafikten dönüştürdüğünüz müşteri oranınızı düzenli olarak inceleyip gerekli iyileştirmeleri yapmanız gerekir.
Bir yanıt yazın