Skip to main content

İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?

26 Ağustos, 2024

Bugün bir ürün satın almak isteyen herkes önce Google veya Youtube’a giriyor. İlgilendiği ürünü daha önce satın almış olanların yorumlarına bakıyor. Markaların performansını kıyaslayan blogger’ları okuyor; Youtuber’ların vidolarını izliyor. Kısa zamanda satın almak istediği ürün hakkında yeterli bilgiye ulaşıyor.

Eskiden ürünler hakkında satıcının bilgisi çok, alıcının ise bilgisi yoktu. Bu bilgi farkını (bilgi asimetrisini) doğal olarak bütün satıcılar kendi lehlerine kullanıyorlardı ve alışverişten karlı çıkıyorlardı. Bugün müşteriler, satın almak istedikleri markanın özellikleri ve rakip markaların fiyatları hakkında en az satıcılar kadar bilgi sahibi.

İnternetin sunduğu bilgi edinme imkanı, alışverişçilerin satın alma yolculuklarını kökten değiştirdi. Bugün müşteriler, daha mağazaya ya da e ticaret sitesine girmeden satın alacakların markaya karar veriyorlar. Bu müşterinin ruh hali, bundan 20 yıl önceki müşteriden çok farklı. Bu kadar bilgiye sahip dijital müşteriye, eski usul yöntemlerle satış yapmak çok zor.

Dijital müşteri her şeyden önce kontrolün kendisinde olmasını istiyor. İstediği zaman bilgi alacağı, istediği zaman alışveriş yapacağı bir özgürlük istiyor. Bu “modern” müşteriyi markaya çekmek, onu cezbetmek ve ona satış yapmak için içerik üretmek gerekiyor. Yani markanın müşterinin hayatına ne katacağını anlatması gerekiyor.

Bugünün müşterileri bir markanın internet sitesine girdikleri zaman akıllarındaki bütün sorulara samimi bir şekilde cevap veren markalara yakınlık duyuyorlar. Bu markalardan alışveriş yapmak istiyorlar. İşte bu nedenle markaların içerik üretme ve ürettikleri içerikleri cömertçe paylaşma zorunlulukları var.

icerik-pazarlamasi-nasil-yapilir

Pek çok marka, kendi web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında sadece şirketin ne kadar büyük ve güvenilir bir şirket olduğunu anlatma telaşı içinde. Bu nedenle bu anlayışa sahip şirketler; yönetim binalarının, kurucularının, yöneticilerinin fotoğraflarını yayınlamaya bayılıyorlar.  29 Ekim ve 10 Kasım günlerinde koyu bir Atatürkçü; dini bayramlarda herkesten çok dindar görünmeyi içerik üretmek zannediyorlar.

Oysa günümüz müşterisi bunları değil, markanın kendi hayatlarına nasıl bir katkı yapacağını merak ediyor. Bu çağın müşterisi bu tür içeriklerin hiç birini samimi bulmuyor. Kısıtlı ve çok değerli parasını en doğru şekilde harcamak için bilgi sahibi olmak istiyor. İyice araştırıp, bilgilenmek ve sonunda kendisi adına en isabetli kararı vermek istiyor.

Bu sürece destek olan markalara yakınlık duyuyor. Kendisini anlamayan, sorularına cevap vermeyen, sadece ne kadar büyük ne kadar köklü ne kadar iyi hizmet verdiğini anlatan markalardan hemen uzaklaşıyor.

İçerik pazarlaması demek, markanın web sitesinde ürün ve hizmetleriyle ilgili bilgi vermesi, blog yazıları yazması, e-kitaplar yayınlaması ve bu faaliyetlerini sosyal medya hesaplarında desteklemesi demektir.

Bugünün dünyasınında ister B2B ister B2C olsun, her markanın mutlaka düzenli içerik üretmesi ve bu içeriklerle insanların hayatlarına katkı sağlaması gerekir.

Dijital müşteriyi cezbetmek isteyen markaların odağına insanı koymaları ve onun hayatını kolaylaştırmak için samimi çaba göstermeleri bunun için de bilgi vermede cömert olmaları şarttır.

Konuyla İlgili Makale ve Linkler

  1. B2B Content Marketing Strategy Checklist - Velocity Partners
  2. Generation C, Trendwatching
  3. How to Craft a Successful Social Media Content Marketing Plan
  4. Tim O'Reilly, “What is web 2.0: Design Patterns and Business Models for the Next Generation of Software”
  5. Wikipedia, Web 2.0
  6. The Rise of Generation C: Implications for the World of 2020
  7. Roman Friedrich, Michael Peterson and Alex Koster , “The Rise of Generation C: How to Prepare for The Connected Generation’s Transformation of The Consumer and Business Landscape.”

Yorumlar

Comments (0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir