İnsanın özgeçmişine yazdığı özelliklerin yanı sıra bir de arkasından konuşulan özellikleri vardır.
New York Times köşe yazarı David Brooks’a göre ailesinde, okulda ve işte edindiği sıfatlar ve yetkinlikler insanın özgeçmiş özellikleridir. Arkasından konuşulan özellikleri ise özgeçmişinde yazmayan ama onu asıl niteleyen özellikleridir. Alçakgönüllü, dürüst, cesur, cömert gibi özellikler insanın CV’sinde yazmaz ama esas bu erdemler onu tanımlar.
Bazı insanlar bu erdemlerin daha önemli olduğunu bilirler ama çoğunluk ömrünün büyük bölümünü özgeçmişini iyileştirmek ve güzelleştirmek için geçirir. Küçük yaştan itibaren başlayan iyi okullarda okuma yarışı, sosyal medyada kendisini “parlak” gösterme çabası insanların özgeçmiş özelliklerini ön plana çıkarır. Bir insanın hangi okulu bitirdiği, hangi işi yaptığı, nerede oturduğu, neye sahip olduğu gibi özellikleri hep daha önemliymiş gibi değerlendirilir.
Ama bir insanı insan yapan onun hangi okulu bitirdiği ya da hangi işi yaptığı ya da nerede oturduğu ne kadar parası olduğu değildir.
Yaşadığı hayatın tamamı aslında insanın karakterinin gelişmesinin bir öyküsüdür. Kendini geliştiren insanlar önce kendilerini tanımak için çaba gösterirler. Sonra uzun yıllar sürecek bir inşaata başlarlar. Zafiyetlerini düzeltmek için kendilerine ait bazı düşünce ve davranışları yıkıp yerine yenilerini koyarak kendi karakterlerini inşa ederler. Bu inşaat onları olgunlaştırır.
Bazıları ise ne kendilerini tanıma çabasına girerler ne de kendi zafiyetlerini düzeltmeye gayret ederler. Hiç olgunlaşmadan göçüp giderler bu hayattan.
Hiçbirimiz mükemmel değiliz. Hepimizin eksikleri, zafiyetleri ve hataları var. Hayatın anlamı bu zafiyetlerimizi tespit etmek, onları kabul etmek ve her birini gidermek için çaba göstermektir. David Brooks’a göre her insanın hayatı tökezlemek ve sendelemekle doludur. İnsan yanlışlarını, eksiklerini görüp tıpkı yolda sendeleyen bir insanın kollarını sağa sola açması gibi kendini dengeleyerek karakterini geliştirir.
Kendi karakterini kendi elleriyle inşa etmek isteyen her insanın önce alçakgönüllü olmayı ve kibirden uzak durmayı öğrenmesi gerekir. İnsanın olgunlaşmak üzere çıktığı yolda ona en çok alçakgönüllü olmak yardım eder. Çünkü ancak alçakgönüllü olmayı başardığı zaman insan kendi iç çatışmalarını sağlıklı bir şekilde yönetir ve gururun baskısından kurtulup kendi eksiklerini görme ve telafi etme imkânı bulur.
Eğer insan olgunlaşmak için çaba göstermezse hayatın hiç bir anlamı yoktur.
Kısa ve öz bir yazı olmuş elinize sağlık
Agziniza yureginize sağlık hocam
Hocam merhaba ,insan olabilme yönünde bizlere ders niteliğinde bir yazı yazmışsınız
,kaleminize ve yüreğinize sağlık.
Günümüz iş hayatında kimin elinden tutacağımızı bize gösteren bir yazı. Mükemmel.
Çok net bir yazı. Elinize sağlık hocam.
Ne güzel bir paylaşım…Kısa, öz ama her cümlesinde, büyük anlamlar taşıyan ve insanı durup şöyle bir düşünmeye sevk eden tanımlamalar yer alıyor. Yine kaleminize sağlık Sn. Aksoy!
Çok güzel bir yazı olmuş. Ruhu besliyor emeğinize sağlik
Yazılması gereken yazılardan biri. Yüreğinize sağlık!
Önce insan olalım ki karşımızdakini anlayalım.
Sevgiler.
Mükemmel tespitler elinize sağlık