Skip to main content

Mükemmel Ürün, Rekabetçi Fiyat, Sıfır Karlılık Tuzağından Kurtulmanın Yolları

09 Temmuz, 2024

Yüzlerce belki binlerce çalışanınız var. 

Çok iyi ürünler üretiyorsunuz. Ürün kaliteniz global markalarla aynı.  

Üstelik üretim süreçlerinde verimliliği yakaladığınız ve maliyetlerinizi kontrol edebildiğiniz için fiyatlarınız da rekabetçi.

Ama ürettiğiniz ürünleri satmak için bayilere, online sitelere ya da sizin ürünlerinizi kendi markalarıyla pazarlayan büyük markalara ihtiyacınız var. Onlar sizden satın almasa üretim hacminiz düşer, dengeleriniz bozulur. 

Sorunlarınız bununla da bitmiyor. Çünkü sattığınız fiyattan da memnun değilsiniz. Fiyat seviyeniz ürün kalitenizin hep altında kalıyor. Hak ettiğiniz fiyattan satmak bir yana, bu şirketler sizden hep daha çok indirim istiyor. İndirim yaptıkça maliyetlerinizi azaltmak yoluna gidiyorsunuz. Bu da sizin ürün kalitenizin düşmesine neden oluyor. 

Düşen karlılık oranlarını telafi etmek için üretim hacminizi yüksek seviyede tutmak zorunda kalıyorsunuz. Ama kaderinizin bayilerin ve toptancıların elinde olması sizi tedirgin ediyor. Her geçen gün pazarlık gücünüzün azaldığını hissediyorsunuz. Geçmişle kıyasladığınızda fiyat seviyenizin ve karlılığınızın sürekli düşüşte olduğunu görüyorsunuz. 

Bütün bunların nedeni, kendi satış kanalınızın olmaması ve nihai müşterinin markanızı tanımaması. Tersinden söylemek gerekirse, sizden satın alıp daha yüksek fiyatta satabilen şirketlerin sizden fazlası, onların markalarının bilinir olması ve nihai müşteriye erişim imkanları.

Pazarlama yapmak sadece iyi ürün yapıp rekabetçi bir fiyatla satmaktan ibaret değildir. Eğer bu iki özellik pazarlama yapmaya yetseydi bugün Kocaeli, Bursa, Denizli, Konya, Kayseri, Malatya, Gaziantep dünya markalarıyla dolup taşardı. Maalesef Türkiye’de sanayiciler mükemmel ürünler üretip bunları en makul fiyata satarak aslında yapmaları gereken işlerin yarısını yapıyorlar. Yarısını yaptıkları için de marka olamıyorlar.

Peki bu şirketlerin ne yapması gerekir?

Pazarlama ürün, fiyat, satış kanalı ve marka bilinirliğini birlikte yönetmek demektir. Eğer sadece ürünü ve fiyatı yönetirseniz bayilerin ve toptancıların yönettiği bir sistemin tedarikçisi olursunuz.

Pazarlamanın diğer gereklilikleri olan satış kanalı ve marka bilinirliği tarafını geliştirmek için bugün her B2B şirket dijital imkanları kullanarak dünyanın her yerine markasını duyurabilir ve bu pazarlarda satış yapabilir.

Bugün dünyanın neresinde olursa olsun, bir ürüne veya hizmete ihtiyaç duyan her şirket Google veya Youtube’da araştırma yapıyor. Kısa bir zaman harcayarak karşısına çıkan seçeneklerden çoğunu eleyip, bir iki markayı hafızasına alıyor ve bu markalardan birini satın alıyor. 

Siz de dijital yöntemleri kullanarak dünyanın her yerine satış yapabilirsiniz. Dijital pazarlamaya nereden başlayıp nasıl ilerleyeceğiniz hakkında bilgi almak için bu blogdaki B2B pazarlama yazılarından yararlanabilirsiniz.

Eğer dijital pazarlamayı ertelerseniz “Bütün riski biz üsteniyor bütün yükü biz çekiyoruz ama parayı bayiler ve toptancılar kazanıyor.” diye sızlanmaktan kurtulmanız mümkün olmayacak.

Konuyla İlgili Makale ve Linkler

  1. The evolution of consumer behavior in the digital age
  2. The Evolution of Inbound Marketing
  3. How Digital Transformation Is Driving Customer Experience
  4. How to Create an Effective Customer Journey Map
  5. Satın Alma Yolculuğu Nedir?
  6. Alışverişci Nasıl Davranır?
  7. İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?
  8. Dijital Müşteri Davranışları

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir