İnovasyon çok tartışılan ama bir o kadar da kafa karışıklığı yaratan bir konu. Özellikle orta ölçekli şirketler “Biz inovasyon yapabilir miyiz, nasıl yaparız, mevcut ekibimiz inovasyon yapabilir mi, inovasyon için kaynaklarımız yeterli olur mu?” gibi sorular sorup işe nereden, nasıl başlayacaklarını bilmiyorlar.
Çoğunluk inovasyon denince işi ve işleyişi kökten değiştirecek bir buluş, bir icat yapmayı hayal ediyor. Oysa inovasyon sadece buluşlardan ibaret değildir. İcatlara dayalı inovasyon çok ender görülen bir durumdur.
İnovasyon, icat etmeyi değil yeni değer yaratmayı hedefler. Başarılı inovasyonların hepsi insanların sorunlarını çözen girişimlerdir.
Peter Drucker’a göre, inovasyonda başarılı olmak için, uyulması gereken kurallar şunlardır:
1. İnovasyon soru sormayla başlayan bir öğrenme ve uygulama kapasitesidir. Başarılı inovasyon yapanlar şirketler insanların beklentilerini anlayan ve onların hayatlarına nasıl bir değer katacaklarını hayal eden şirketlerdir.
2. İnovasyon yapmak tüketicilerden, müşterilerden ve bayilerden gelen ihtiyaçlara bir çözüm üretip bu çözümü ticari bir değere dönüştürmek demektir.
3. İnovasyonlar sıradan insanlar tarafından satın alınır. Bunun için inovasyonun insanların hayatına kattığı değerin ne olduğu kolaylıkla anlaşılır olması gerekir. İnsanlar anlamadıkları bir yeniliğe para vermezler.
Yeni pazarlar açan, rekabetin kaderini değiştiren pek çok inovasyon, son derece aşikâr, göz önünde duran bir ihtiyaca çözüm getiren bir yeniliktir.
4.Etkili inovasyonlar abartılı olmayan kaynaklarla başlar. “Sektörde devrim yaratmak” gibi abartılı bir hedefle yola çıkmak doğru değildir. Büyük, abartılı, gösterişli fikirlerin başarılı olma olasılığı pek yoktur.
5. Her ne kadar küçük adımlarla başlasa da her inovasyonun bir iddiası olmalıdır. Bir şirketin çalışanlarını inovasyona motive etmek için, herkesin etrafında birleşeceği bir vizyon gerekir. Bu vizyonu ortaya koyacak olan elbette şirketin lideridir. Eğer liderin bir iddiası yoksa, insanları heyecanlandırmak, onları motive etmek zorlaşır.
6. Kararlılık ve gayret olmadan, sadece zeka ve yaratıcılıkla inovasyon yapılamaz. İnovatif olmak için çok çalışmak, başarısızlıktan yılmamak, yeniden denemek gerekir. İnovasyon, hedefe yönelik azimli bir çaba ister.
7. Ne kadar iyi olursa olsun, insanların satın almayacağı bir inovasyonun değeri yoktur. Bu nedenle bir inovasyonu çok sonrası için tasarlamak doğru değildir. İnovasyonun hemen anlaşılması ve satın alınması gerekir. Henüz zamanı gelmemiş, yıllar sonra ihtiyaç duyulacak bir fikre, “insanlar ileride kıymetini bilecekler” düşüncesiyle yatırım yapmak doğru değildir.
İnsanlara fayda sağlayacak her yenilik, bir inovasyondur. Şirketler, inovasyon yaparak rekabet ederler. Her şirketin asli görevi, her gün yaptığı işi daha iyi, daha kolay, daha hızlı, daha az zamanda, daha ucuz… yapmaktır.
İnovasyon, yeni ürün geliştirmekten satış sonrası hizmete kadar her alanda yapılabilir. Şirketin her fonksiyonunda, değer zincirinin her aşamasında inovasyon yaparak şirketin daha verimli, daha faydalı işler yapması mümkündür.
Pek çok işin neredeyse sıfır kar bölgesine girdiği; her ürünün bol, iş yapmanın çok zor olduğu bu dönemde, ayakta kalmak için her şirketin inovasyon yapması şarttır.
Peter Drucker’ın dediği gibi, “Her işin iki temel fonksiyonu vardır: “İnovasyon ve Marketing”
Not: Bu yazıyı 12 Ocak 2016 tarihinde “İnovasyon 101” başlığı ile yayınlamıştım. Bu yazının üzerinde bazı değişiklikler yaptım ve kısalttım.
Konuyla İlgili Makale ve Linkler
- Joe Tidd, John Bessant, “Innovation Portal”
- Peter Drucker's Theory of the Do's and Don'ts of Innovation
- Steve Jobs on innovation
- The 7 Sources Of Innovative Opportunity
- John Man, “Creating İnnovation”
- David Magellan Horth and Jonathan Vehar, “Becoming a Leader Who Fosters Innovation”
- Jeff Gaspersz, “Igniting an Innovation Mindset”
- Greg Satell, “How to Manage Innovation”
- Vijay Govindarajan and Srikanth Srinivas, "The Right Innovation Mindset can Take You from Idea to Impact"
- Ásdís Kjartansdóttir, Steinunn Tómasdóttir “Customer Knowledge and Innovation”
- “People, Teams and Culture: How to Create an Innovation Mindset in Services”
- Elisabeth Goodman and Lucy Loh, “Developing An Innovation Mindset”
- “Developing An Innovation Mindset”
- Peter Drucker Inovation and Entrepreneurship in a Global Economy
- Inside The Box, Website
Paylaşım için teşekkürler…
Teşekkürler.
Değerli ve özlü yazıyı dikkatle okudum. Kendime göre en önemli cümleleri işaretledim.
Neticede en önemli cümle, kendi kişisel değerlendirmeme / algılamama göre;
“Bu anlamda inovasyon, şirketin her gün yaptığı işlerin, yeni bir bakış açısı ile değerlendirilmesi üzerine kurulu bir girişimdir.”
En kilit satır da; “…yeni bir bakış açısı ile değerlendirilmesi…”
Buradan çıkan sonuçlardan birisi de, inovatörlerin zihinlerinin esnek olduğudur.
Yukarıdaki cümlenin yer aldığı paragraf;
“İnovasyon yeni fikirlerin ticari bir faydaya dönüştürülmesi demektir. Peter Drucker inovasyonun, bir şirketin her gün yaptığı işlerden ayrı, yeni bir proje değil; aksine her günkü işlerin girişimcilik ruhuyla ele alınmasına dayandığını söyler. Bu anlamda inovasyon, şirketin her gün yaptığı işlerin, yeni bir bakış açısı ile değerlendirilmesi üzerine kurulu bir girişimdir.”
Özel hayat ile iş hayatını iç içe girdiği bu dönemde inovasyona kendimizden, günlük yaşantımızdan geliştirmemiz gerekenlerle başlarsak daha başarılı olacağı kanaatindeyim. Bu kendimizi daha iyi hissetmemizi, işimiz ile ilgili konulara daha geniş bir bakış açısıyla bakmamızı ve motivasyonumuzun artmasını sağlar. Memleket olarak kolay günler yaşamadığımız bir dönemdeyiz. Tüm nüfusumuzun inovasyon yaptığını düşünsenize muasır medeniyetlerin en önde gideni oluruz. Toplum kendisini oluşturan bireylerin gelişmesiyle gelişir ancak. Selamlar…
inovasyon yaptıgımız her işte bi farklılık oluşturma çabası, bir yenilik arayışı. hocam elnize sağlık güzel bir yazı. örneklendirseydiniz daha da güzel olurmuş kanaatindeyim.
İnovasyon kiloyla satılmaz, teknoloji fabrikada üretilmez.
teşekkurler…
inovasyon = icat………….. değilmiş 🙂
Teşekkürler Temel Bey
İnovasyona gerçekten böyle bakabilirsek hepimiz biraz daha inonatif olabiliriz herhalde…