Inbound Marketing, ürünü veya hizmeti müşteriye itmek yerine müşteriyi markaya çekme üzerine kurulu bir pazarlama yöntemidir.
Müşterilerin ince eleyip sık dokuyarak ve yüksek miktarda para harcayarak satın aldıkları ürün ve hizmetler için kullanılır.
Bugün kim ne satın alacaksa önce Google’a soruyor. Sadece bireyler değil, şirketler de satın alma yolculuklarına Google’dan başlıyor. Artık yeni nesil bir müşteriyle karşı karşıyayız. Bu müşteri,
- Web sitelerinde kullanıcı yorumlarını inceliyor,
- Youtube’da, Instagram’da ürün ve hizmetlerle ilgili videoları izliyor,
- Bütün bunları büyük ölçüde cep telefonuyla yapıyor,
- İhtiyacını en iyi karşılayacağını düşündüğü markaları hafızasına alıyor,
- Henüz hiçbir satıcı ile karşılaşmadan bu markalardan bir ikisine yakınlık duyuyor,
- Satıcıyla en son aşamada muhatap olmak istiyor.
Sadece bireyler değil şirket yöneticileri de kendi şirketlerine satın alma yaparken aynı davranışları sergiliyorlar.
Inbound Marketing terimini ilk kez 2005 yılında, HubSpot kurucusu Brian Halligan ortaya attı ve her yıl bu yöntemi uygulayan şirketler çoğaldı.
Inbound Marketing yapan markaların web sitesine giren ziyaretçi, istediği bilgiyi kendi bilgisayarına indirebiliyor. Eğer aklında sorular varsa web sitesi, arka planda çalışan pazarlama yazılımı ile bu soruların cevaplarını veriyor. Eğer bir yetkiliyle görüşmek isterse, markanın görevlisi kendisiyle iletişime geçiyor.
Inbound Marketing, müşteriyi markaya çekme, ona istediği bütün bilgileri verme ve bu sayede onun aklını, kalbini kazanma üzerine kurulu bir sistemdir.
Inbound Marketing yöntemini en yaygın kullanan şirketler şunlardır:
- B2B iş yapan şirketler
- Endüstriyel makina ve ekipman üreticileri
- Hastaneler ve sağlık hizmeti veren kuruluşlar
- Telekomünikasyon şirketleri
- Yazılım ve donanım şirketleri
- Bankacılık ve sigortacılık şirketleri
- Üniversiteler
- Gayrimenkul şirketleri
- Seyahat acentaları
- E-ticaret siteleri
Inbound Marketing yönteminin kullanıldığı sektörlerin ortak özellikleri şunlar:
- Bu sektörlerde müşteriler ince eleyip sık dokuyarak; uzun süren bir araştırma ve değerlendirme sonrasında yüklü miktarda para harcayarak satın alma yapıyorlar.
- Bu sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin sattıkları ürünün veya hizmetin türü, müşteriyle ilişki kurmayı, bu ilişkiyi beslemeyi gerektiriyor.
Bu özelliklerden ötürü, bu alanlarda geleneksel pazarlama yöntemleri yetersiz kalıyor. Inbound Pazarlama yöntemi ise bu engelleri aşıp başarılı sonuçlar ürettiği için yaygınlaşıyor. Inbound Marketing sayesinde müşteri markayı keşfediyor, bilgileniyor, marka hakkında olumlu izlenimler ediniyor, markayı satın almaya hazır hale geliyor.
Bir yanıt yazın