Skip to main content

İnsanlar Aynı Nedenlerle Farklı Markaları Satın Alır

26 Haziran, 2018

Bir insan A markasını hangi nedenle satın alıyorsa, onun rakibi B markasını satın alan insan da aynı nedenle B markasını satın alır.

Normal bir insanın son derece makul ve mantıklı bulduğu bu gerçeği pazarlama profesyonelleri epeyce karmaşık bir hale sokmuşlardır. Çoğu pazarlama uzmanı her markanın “kendine özgü” bir satın alma nedenine sahip olması gerektiğine ve tüketicilerine (müşterilerine) başka markada olmayan bir vaatte bulunması gerektiğine inanır. Al Ries ve Jack Trout’un  konumlandırma stratejileri bu mantık üzerine inşa edilmiştir.

Pazarlamacılara göre mesela bir diş macunu markası “diş beyazlığı” özelliğini sahiplenirse onun rakibi başka bir özelliği sahiplenmeli ve kendi markasını bu özellik üzerine konumlandırmalıdır. Bugün çoğu pazarlama profesyoneli böyle bir çabanın gerçek hayatta mümkün olabileceğine inanır. 

Oysa insanlar diş macununa; diş çürümelerini önlemesi, dişlerini beyazlatması, nefeslerini ferahlatması… için para verirler. Bunlar her diş macunu markasının sunduğu jenerik faydalardır. Her markayı satın alan insan, aynı nedenlerden ötürü o markayı satın alır.

Bütün banka müşterileri kendi seçtikleri bankanın “güvenilir” olduğuna, “iyi hizmet” verdiğine, “iyi telefon ve internet bankacılığı” hizmeti sunduğuna… inanır. Bütün televizyon markaları “benzersiz görüntü kalitesi”, “ileri teknoloji”, “zarif tasarım” … gibi özellikler sunar.

Her markanın tüketicisi o markayı satın alırken aynı nedenlerle satın aldığı için, her markanın imajı bu özelliklerden oluşur. Kategorinin satın alma nedenleri, markaların paylaştığı ortak algı özellikleri olur. İmaj araştırması yaptıran her marka, kategorinin bu jenerik özelliklerinden oluşan algı unsurlarına sahip olur. Bu özellikler bütün markalara atfedilir; en büyük markalar bu özelliklerden en büyük payı alır.

Bunun dışında bir ürün kategorisinde bazı markaların Alman, Fransız, Japon gibi aşikâr sıfatları vardır. Bunlar doğal farklılıklardır ve her biri o kategorinin alt kategorilerini oluşturur. Bazı markalar ucuz ya da pahalı; bazıları da spor ya da klasiktir. Bunlar da o pazarın alt veya üst bölümlerini ya da spor veya klasik bölümlerini oluşturur.

Bir ürün kategorisinde rekabet eden bütün markaların, o ürün kategorisinin temel özelliklerinden oluşan imaj unsurlarına sahip olması bir pazarlama kanunudur. Hiçbir marka, kategoriye ait bir özelliği kendi üzerine alıp, onu sahiplenemez. Jenerik bir özelliği sahiplenmek için uzun yıllar reklam yatırımı yapan markalar, yaptıkları araştırmalarda bu özelliğin benzer oranda rakiplerine de atfedildiğini görürler.

Konuyla İlgili Makale ve Linkler

  1. Rooser Reeves, Reality In Advertising
  2. Byron Sharp, Ehrenberg's View of Advertising, Journal of Advertising Research, 2010

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir